Het Arboretum-Heempark: Een Levende encyclopedie

Rust vind je in het Arboretum Heempark in Delft

Ik ben al meer dan acht jaar op de een of andere wijze aan het Arboretum-Heempark in Delft verbonden. Ik ben geen kenner van bomen of struiken. Eerlijk gezegd herken ik maar weinig bomen of struiken bij naam. Maar ik wandel graag en veel in de natuur.

 

In de periode dat ik verbonden ben aan het Arboretum-Heempark heb ik mij vaak afgevraagd waarom dit park nu zo bijzonder is. Er bestaan toch geen lelijke bomen, struiken of parken. Alles is inderdaad anders mooi, maar toch vond en vind ik het Arboretum-Heempark bijzonder.

 

En ik wist waarom toen de ontwerpers van de nieuwe, nu huidige website met de zin “In het Arboretum-Heempark Delft wandel je door een levende encyclopedie met bomen en struiken van over de hele wereld.” op de proppen kwamen. Maar misschien moet ik niet zeggen dat ik het toen begon te weten, maar dat ik mij er toen van bewust werd. Eerst was er bij mij heel even de gedachte dat het ietwat overdreven is om te spreken van een levende encyclopedie. Maar als je in de ziel van het park kijkt, dan zie je dat het een juiste omschrijving is en dat het daarom is dat ik het park zo bijzonder vind.

 

Want op één, in tijd rustig bewandelbare locatie zie je heel veel verschillende bomen en struiken met een herkomst uit – bijna - de  hele wereld.

 

Eerdere vrijwilligers hadden al die bomen en struiken geïnventariseerd en in kaart gebracht. Dit werk was op de oude website met diverse pdf-bestanden terug te vinden en te downloaden. Dankzij het werk van die vrijwilligers konden deels andere vrijwilligers het databestand weer digitaal omzetten. Alle bomen en struiken zijn nu op de website met behulp van Google Maps te vinden. Het is niet langer noodzakelijk om meerdere pdf-bestanden te downloaden om te zien welke bomen en struiken er in het park staan én waar ze te vinden zijn.

 

En niet alleen dat. Vrijwilligers zijn ook bezig bij elke boom of struik een foto en beschrijvingen te plaatsen. Ze zijn daarmee al ver gevorderd. 

 

Ik ken de namen of soorten nog steeds niet bij naam, maar nu is het mij wel makkelijk gemaakt om het op te zoeken.

En zo vind ik bijvoorbeeld in het park een Zilverspar oorspronkelijk uit Griekenland, een Esdoorn uit Japen, een Zwarte Els oorspronkelijk uit de Kaukasus, een Drents Krenteboompje uit het oosten van Noord-Amerika, Zuurbessen uit China en Korea en een Atlas Ceder uit Afrika.

Daar waar ik eerst alleen maar bomen zag met bruine takken en groene bladeren.

 

Er staan meer dan 150 verschillende soorten bomen en struiken oorspronkelijk in dit park. “Je gaat het pas zien als je het doorhebt” zei die beroemde voetballer. En gelijk had hij. En juist in dit park, waar veel soorten dicht bij elkaar te vinden zijn, kan je de verschillen goed zien en met elkaar vergelijken. De ene kleur groen is blijkbaar de andere niet.

 

Wist je dat ook planten vrouwelijk, mannelijk of zelfs tweeslachtig kunnen zijn? Dat je mannelijke en vrouwelijke bloemen hebt? Al die bomen en struiken vormen ook met elkaar een beeld. Een beeld dat, net als de afzonderlijke struik of boom, niet alleen veranderd met de seizoenen, maar ook veranderd met de plek waar je staat, of hoe jij je voelt. Zodat je steeds, als je terugkeert naar het park, weer een ander beeld ziet.

 

De foto’s op de website, maar ook die van de reviews over het park, laten zien hoe mooi het park is. Maar niets toont de pracht van het park beter dan er te wandelen. Want dan zie je niet alleen die pracht, maar kan je het ook ruiken en proeven. En ervaar je de rust die van deze levende encyclopedie uitgaat.

 

Mede dankzij al die vrijwilligers die dit park middels de website en door goed beheer van het park, toegankelijk hebben gemaakt, waardoor u en ik ons uitgenodigd voelen om er ook fysiek naar toe te gaan.

 

De website beheerder

25 november 2020