Meer dan alleen bomen en struiken

Meer dan alleen bomen en struiken

Op deze website van het Arboretum-Heempark hebben wij veel aandacht voor de bomen en struiken in het park. Omdat het een brede verzameling betreft met ook bijzondere bomen of struiken op één locatie. Maar de aandacht die wij hebben voor de bomen en struiken betekent niet dat wij geen oog en zorg hebben voor al het andere wat in het park kan worden waargenomen.

 

Plezier & Nut

Soms moet je daar een scherp oog voor hebben. Om het te kunnen zien of te herkennen. En soms heb je ook meer dan één paar ogen nodig in dit park. Zoveel is er te zien. En als je dat bewust bent, krijg je nog meer waardering voor het park. Omdat mens en dier er plezier aan beleven én nut van hebben. Plezier omdat we er ons bijvoorbeeld kunnen ontspannen, nieuw energie kunnen opdoen. Nut omdat bomen en struiken eten en medicijnen kunnen opleveren.

 

Waarnemingen

De omgeving een stukje mooier en duurzamer maken. Maar als je al meer dan één paar ogen nodig hebt en meer liefhebber dan kenner bent, hoe weet je dan wat er nog meer te zien is dan als die verschillende soorten bomen en struiken? Wel nu, kijk eens op de website Waarnemingen.nl .

 

Daar kan je lezen wat in het park, buiten de bomen en struiken, door wandelaars in bijvoorbeeld de maand december 2020 en januari 2021 is waargenomen.

Peter kwam er op 2 januari 2021 een Goudhaan tegen.

Kees ontdekte op 28 december 2020 tijdens een wandeling door het park diverse soorten mos.

Geert zag op 15 december 2020 een Italiaanse aronskelk en een witte koraalzwam.

Adriaan zag een Wintertaling en Jannie zag op 10 december 2020 een Berkenheksenbezem.

 

Nu hoor ik je misschien denken: ja dat is allemaal leuk en aardig maar dat is mij te ingewikkeld, laat mij nu maar lekker wandelen, dan geef ik je groot gelijk. Maar misschien werkt het bij jou net als bij mij, als je weet dat er meer is waar te nemen, dan die boom of struik, ga je er automatisch op letten.

 

En wat je waarneemt of hoe je het waarneemt in dit park verandert steeds. Door ander lichtval, een andere jaargetijde, andere weersomstandigheden of gemoedstoestand. Hopelijk is dit een extra uitnodiging om het park vaker te bezoeken.

 

Je bezoekt exact dezelfde locatie als eerst, maar je wandelt nooit door hetzelfde park.