Muskuskruid

Dobbelsteen
In het midden van de lente is het muskuskruid in de Heemtuin te vinden. Het is een raar plantje dat zo’n 5 tot 15 cm hoog wordt. Het heeft namelijk meeldraden, een stamper en kroonblaadjes, maar die zijn allemaal groen. Het bloemetje is net vierkant en lijkt wel op een dobbelsteen. Deze plant is door zijn uiterlijk dan ook niet te verwarren met andere soorten.
Voorkomen
Muskuskruid houdt van een vochtige en voedselrijke bodem. Muskuskruid komt volgens de verspreidingsatlas van planten alleen nog algemeen voor in Zuid-Limburg en de Achterhoek én in Heemtuinen. Het is dan ook niet zo raar dat deze plant in de Heemtuin in Delft te zien is.
Schaduwflora
Muskuskruid bloeit al in april tot mei. De plant behoort tot de schaduwflora. Schaduwflora is een groep plantensoorten die vroeg in het jaar profiteren van het licht dat door de kale bomen en struiken op de bodem valt. Ook planten als Speenkruid en Bosanemoon behoren tot deze schaduwflora en bloeien net als Muskuskruid al vroeg in het jaar. Kort na de bloei verleppen de blaadjes en is er weinig meer van de plant te zien.
Tapijt
Muskuskruid komt vaak in groepen voor en vormt dan een tapijt van lichtgroene bladeren. Ondergronds hebben de planten een heel fijn wortelstelsel en vormen ze wortelstokken waarmee ze zich ondergronds kunnen vermeerderen.
Naamgeving
Muskuskruid dankt haar naam aan de geur van de bloem. Dit ruikt naar muskus, een muf luchtje. Dat luchtje trekt vliegen aan die de bloemen bestuiven.
Diny Tubbing
Stadsecoloog gemeente Delft
maart 2021