Sneeuwwandeling

Cliché

 

Ik weet het, het is een cliché, maar wandelen in de sneeuw heeft iets magisch. Magisch omdat het veel plezierige emoties bij je oproept. Bij mij begon het al toen de sneeuw via de weerberichten werd aangekondigd. Jeugdherinneringen kwamen snel naar boven, alsof mijn geheugen gekoppeld zat aan een kwantumcomputer. Bloemen op de ramen. Vlak bij de kolenkachel gaan zitten. Een ijskoud toilet, wat zo zijn voordelen had in een groot gezin. Sneeuwbal gevechten, met de slee op pad, met z’n allen een ijsbaan glijden. Schaatsen, natuurlijk. Uren kon je buiten doorbrengen. De kou voelde je niet. Maar ook die prachtige panorama’s. Je vond het jammer als andere mensen over de sneeuw gelopen hadden. Dat de strooiwagen kwam en de sneeuw pap en vervelend werd.

Afbeelding sneeuw in het Arboretum-Heempark Delft
Afbeelding sneeuw in het Arboretum-Heempark Delft

Wandelen in de sneeuw

 

Later, toen ik iets minder jong was, de wandelingen in de sneeuw. Het maakte mij niet uit of ik door het oude centrum van Delft liep of in de Delftse Hout, het Arboretum-Heempark of de Hertenkamp. Alles was voor mij even magisch. En vandaag, Zondag 7 februari 2021, was het na lange tijd weer eens zover. Een serieus pak sneeuw. Ik had me voorgenomen om al vroeg een wandeling te gaan maken, om andere mensen voor te zijn, en alles nog maagdelijk wit aan te treffen. Een heerlijke vorm van naïviteit, maar ach ik had er in ieder geval mijn voorpret van. Meerdere mensen hadden hetzelfde idee opgevat. En gelijk hadden ze. Natuurlijk was ik egoïstisch door alles voor mijzelf te willen houden, maar toen ik de blijde gezichten van mijn medewandelaars zag, werd ik er nog vrolijker op.

Afbeelding sneeuw in het Arboretum-Heempark Delft

Foto's

 

Ook dat doet sneeuw met ons: we voelen ons weer verbonden en willen ons goed gevoel graag delen. Natuurlijk ging mijn wandeling naar het Arboretum-Heempark in Delft en een stukje Delftse Hout. Ik heb ook foto’s gemaakt en was ook nu niet de enige die dat in het park deed. Ik vond het prettig te ervaren dat mensen speciaal naar het Arboretum-Heempark waren gekomen om juist daar hun sneeuwfoto’s voor hun eigen fotoalbum te maken. Dat geeft toch aan hoe speciaal dit park is.

 

Je moet er zelf geweest zijn

 

Een paar van mijn foto’s heb ik rondom dit verhaal geplaatst. Ik weet dat foto’s veel zeggen, maar de totale sfeer en wat het gevoelsmatig met je doet, als je daar in zo besneeuwde omgeving rondloopt, dat zegt een foto onvoldoende. Daarvoor moet je toch echt zelf in het Arboretum-Heempark Delft geweest zijn. Het was in ieder geval een magische wandeling.

Afbeelding sneeuw in het Arboretum-Heempark Delft
Afbeelding sneeuw in het Arboretum-Heempark Delft