Vleermuizenkast

Vleermuizenkast Arboretum-Heempark Delft

Vleermuizenkast

 

Gisteren bracht ik weer eens een bezoek aan het Arboretum-Heempark Delft en werd gelijk herinnerd aan mijn eigen woorden dat je telkens dezelfde locatie bezoekt, maar nooit hetzelfde park ziet. Want terwijl ik daar rondwandelde zag ik iets in een boom hangen wat mij niet eerder was opgevallen. Dat kan iets zeggen over mijn opmerkzaamheid of gebrek aan bewust wandelen. Als ik met mijn vrouw in de auto zit, en zij is de chauffeur, dan ziet zij altijd veel meer dingen dan ik, terwijl ik vrij in de rondte kan kijken en zij op het verkeer moet letten. Het feit dat wij nog nooit een auto-ongeluk hebben gehad (afkloppen) geeft aan dat zij goed kan autorijden én zich goed bewust is van haar omgeving. Ik bemerk dit trouwens ook als we samen fietsen: zij ziet van alles.

 

Object in een boom

 

Maar goed, terug naar het object in de boom. Ik maakte er een foto van, zodat ik mijn collega op het werk kon vragen of hij wist wat het was. Na het maken van die foto wandelde ik verder en zag ik tot mijn verbazing dat er nog een paar meer van dit soort objecten in bomen in het park hangen. Dan ga je toch beter nadenken hoe het kan dat je dit niet eerder gezien hebt. Misschien hangen ze er pas, maar daar zag het niet naar uit. Waarschijnlijker vond ik het dat deze objecten normaal niet of niet goed te zien zijn, omdat ze door takken met bladeren verborgen zijn. En nu het nog winter is, zit er weinig blad aan de boom en kan ik ze in vol ornaat aanschouwen. Logisch en dat deed mij tegelijkertijd beseffen dat ik nu een heel andere blik op het park heb, dan over een paar maanden wanneer alles weer volop in bloei staat of komt te staan.

 

Breder perspectief

 

Ik vind het leuk om het park in breder perspectief te kunnen aanschouwen. Mijn blik gaat verder dan een vijf- of tiental meter. En ook weer verder dan het park zelf, omdat de verbinding met het recreatiegebied de Delftse Hout, en in het bijzonder de Bieslandse Bovenpolder, beter zichtbaar is. De titel van dit verhaal verklapt uiteraard al wat het object is wat ineens mijn aandacht trok: het is een vleermuizenkast.

 

Beschrijving

 

Met behulp van het Internet kom ik op de volgende beschrijving van deze kast:

 

Er zijn verschillende vleermuissoorten die gebruik kunnen maken van deze vleermuizenkast, dit is afhankelijk van de soorten die lokaal voorkomen en waar de vleermuizenkast wordt opgehangen. Deze kast is geschikt als zomer en/of paarverblijf. Bij milde winters kan de kast ook als schuilplek dienen.

 

Deze kast is gemaakt van het duurzame materiaal houtbeton. Dit is een natuurlijk materiaal waar geen chemische toevoegingen (of dampen) zijn gebruikt. Houtbeton heeft ook als voordeel dat de binnentemperatuur stabieler blijft. Door een ruwer oppervlak geeft het de vleermuizen een goede grip. De vleermuizenkast is afgewerkt met een zwarte muurverf.

 

Zo, dat weet ik dus ook weer. Mijn vraag aan u is nu: ziet u ze ook hangen of vliegen?

 

10-3-2021