Hoe kies ik de juiste boom voor mijn voor- of achtertuin?

Afbeelding Arboretum-Heempark Delft

Hoe kies ik de juiste boom voor mijn voor- of achtertuin?

 

Zo luidt de titel van het artikel in Trouw (26 januari 2021) van Jeroen den Blijker. De inhoud van dit artikel kreeg door deze titel mijn bijzondere belangstelling. De komende tien jaar moet er, zo wil het kabinet, 37.000 hectare bos bij komen. Den Blijker vraagt zicht af waarom we daarop zouden moeten wachten. Plant gewoon een boom in je eigen tuin.

 

Martin Hermy

 

In het artikel wordt de Vlaamse planten-ecoloog Martin Hermy genoemd en geciteerd. Hermy publiceerde onlangs De juiste boom voor elke tuin, een standaardwerk over inheemse en uitheemse bomen, waarin veel is te vinden over bijvoorbeeld de specifieke eigenschappen van een boomsoort (grootte, vorm, bladkleur et cetera.).

 

Dimensie en diensten

 

Over bomen zegt Hermy: “Bomen voegen een extra dimensie aan een ruimte toe. Daarnaast verlenen bomen ook allerlei ­belangrijke ‘diensten’ (opslag CO2, koeling op warme dagen, opname water, zuiveren lucht) en zijn ze van groot belang voor soorten als vogels en insecten. Elk op een eigen manier. Een ruwe schors is bijvoorbeeld interessanter voor insecten dan een gladde. Ook de hardheid van het blad speelt daarbij een rol.”

 

Studie

 

Volgens Hermy vergt het vinden van een juiste boom wat studie. Hij is ook een groot voorstander van variatie. “De kunst van het bomen kiezen, is in de toekomst kijken. Hoe groot is mijn boom over vijf, tien of twintig jaar?” En ook in het vinden van de juiste boom  levert het Arboretum-Heempark een bijdrage. Het park is er om de rijkdom en variatie van planten en dieren aan elke belangstellende te laten zien. Al wandelend door het park zie je veel bomen, in alle soorten en maten. Die bomen kan je, als een levende encyclopedie, bewonderen en bestuderen in alle jaargetijden. Fysiek in het park en digitaal op de website, waar je ook aanvullende informatie kunt vinden.

 

Website park

 

De functie “Waar ben ik, wat zie ik” op de website kan je gebruiken door je al wandelend in het park te oriënteren. Zo kan je zien waar je in het park staat, in welk vak en welke boom of struik in je directe omgeving te zien is.  Via de menukeuzen “Het park” en “Bomen & struiken” op de website kan je vooraf of al wandelend in het park zien welke bomen er in het park te vinden zijn en waar ze in het Arboretum-Heempark staan.

 

Dus bent u op zoek naar de juiste boom of struik, voor uw tuin, kom dan eens naar het Arboretum-Heempark in Delft of bezoek onze website. Het is leerzaam en ontspannend.